Gedachtengoeroes

Een nieuw woord in mijn spiriwiri-woordenboek. Een gedachtengoeroe is iemand die, in het kader van ‘wie werkelijk bewust is, weet dit en kan dit’, stelt dat alles mogelijk is, als je maar wilt. Daarbij stelt hij tegelijkertijd dat je iets fout doet qua gedachten als je toch dingen overkomen die je niet wilt. En ja, als heling uitblijft van fysieke of mentale zaken, ook dan ligt het aan je gedachten die niet krachtig genoeg waren dan wel dat je overtuiging niet sterk genoeg was.

Nu ben ik de laatste die zal beweren dat gedachten geen scheppende energie hebben. Ik heb uiteindelijk niet voor niets een initiatief opgestart onder de naam ‘Circle of Thoughts’ Toch is dit niet helemaal hetzelfde. ‘Circle of Thoughts’ gaat uit van de werking van het collectief bewustzijn. Een gedachtengoeroe gaat uit van de gedachten van het individu.

Ook het individu kan, qua gedachten, veel bereiken. En toch….. soms houdt het gewoon op. Al was het alleen maar omdat sommige gedachten zo sterk tegen het collectief bewustzijn ingaan dat die gedachten niet in staat zijn het collectief bewustzijn te ontstijgen.

Een sterk voorbeeld daarvan staat in een boek van Neale Donald Walsch: ‘Gelukkiger dan God’. Hierbij schetst hij het voorbeeld van een vrouw in Dafur die zich 100% vasthoudt aan de gedachte dat zij niet zal worden verkracht. Het overkomt haar evenwel toch. Heeft zij nu niet krachtig genoeg gedacht? Nee, zo geeft Neale Donald Walsch aan, het collectief bewustzijn in haar directe omgeving is zodanig dat verkrachting hoe dan ook mogelijk blijft. Het heeft dan ook meer zin om in groepen bij elkaar te komen om zo het plaatselijk collectief bewustzijn te veranderen.

Terug naar de gedachtengoeroes: zij houden zich niet zelden bezig met het mentale aspect bij mensen. Depressies, trauma’s, diverse stoornissen; ze zijn eenvoudigweg weg te denken. Als dat niet lukt…. ja juist, dan heeft men niet goed gedacht.

Hoewel ik ervan overtuigd ben dat healingstechnieken verlichting kunnen brengen en zelfs in sommige gevallen heling, ben ik er tegelijkertijd van overtuigd dat ‘Als je maar juist denkt, dan komt alles goed’ onzinnig is. Het is zelfs beledigend tegenover alle mensen die lijden onder al die mentale aandoeningen.

Als een mens geamputeerde benen heeft, dan zeg je ook niet: ‘Als je maar hard genoeg wilt, dan groeien je benen weer aan.’
Mentale problemen kennen fysieke componenten. Componenten die uiteindelijk onomkeerbaar zijn. Daarover zal ik binnenkort meer schrijven.

Het meest stuitend vind ik echter dat de echte gedachtengoeroes heel erg goed zijn in het wijzen naar wat anderen fout doen terwijl hun eigen leven de nodige aandacht behoeft. Het messiascomplex noem ik dat wel. Tel daarbij op dat menigeen zich een Facebook-psycholoog waant en men heeft een gevaarlijke cocktail die tot het type gedachtengoeroe leidt die een spoor van vernieling achter laat, mensen in vertwijfeling achterlatend ‘want dan hadden ze maar juist moeten denken…’

copyright Snowhawk

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.